Boer Pieter Bosma in stal

“Ik hoef niet meer met een zaklamp de stal in!”

Melkveehouder Pieter Bosma verhuisde vanuit het Friese Pietersbierum naar het Groningse Winsum. Daar bouwde hij in 2016 een nieuwe stal, die hij vorig jaar in gebruik nam. Bosma zette Opti-Cow aan het werk voor het maken van een lichtplan en het installeren van ledverlichting. “Ik moest licht hebben in de stal. Die mannen weten waarover ze praten”, aldus Bosma, die goed te spreken is over de service. “Het ziet er netjes uit en alles doet het.”

De ledarmaturen zijn van het type VetSite FORTE LED AGRI . De 27 ledlampen in de stal branden dagelijks tussen 04.45 uur 's ochtends en 23.00 uur 's avonds. “Het moet licht zijn als ik 's ochtends in de stal kom”, aldus Bosma. De lampen gaan automatisch aan en uit. 's Nachts is de stal minimaal verlicht. In de kleine uurtjes blijven twee armaturen gedimd branden.

In het lichtplan is rekening gehouden met de omgeving van het melkveebedrijf. De armaturen zijn evenredig tegen de dakhelling geplaatst en hangen niet in de lengterichting. Dat beperkt de lichtuitstoot.

Het witte, egale licht dat in zijn nieuwe stal schijnt, is volgens Bosma geenszins te vergelijken met de TL-verlichting die hij vroeger in zijn stal had. “Dat is echt een wereld van verschil. Het licht van de TL-buizen was veel minder fel. Die armaturen gingen ook nog wel eens stuk.” De melkveehouder weet het onderscheid in lichtniveau treffend uit te drukken. “Ik hoef nu niet meer met een zaklamp de stal in.”

De ledarmaturen zijn zuinig, hebben een langere levensduur dan traditionele verlichting en vragen geen onderhoud. Pieter Bosma heeft zich niet in de specificaties verdiept, zo geeft hij eerlijk toe. De melkveehouder koos voor gemak en kwaliteit.

Benieuwd wat de beste stalverlichting voor u kan opleveren?

Wilt u meer informatie ontvangen of met onze experts bespreken hoe u kunt profiteren van een lichtplan op basis van de Forte LED Agri?
Neem contact met ons op