Boer Cor Okkema in stal

“Leds zorgen voor veel licht en besparen energie”

De ligboxenstal van Cor Okkema dateert van 2004. De geïsoleerde stal is 45 meter lang en 23 meter breed. De afgelopen jaren werd de stal alsmaar donkerder. “Er hingen 6 gasontladingslampen. Vanwege de hitte werden de lampenkappen steeds bruiner. Ik had daarom al eens twee kappen vervangen”, vertelt Okkema, wiens stal een grote lichtnok ontbeert. “Het was er bepaald niet licht. Dat begon echt op te vallen, zeker als de stalgordijnen ook nog eens dicht waren.”

Hij besluit daarom zijn gasontladingslampen te vervangen voor de FORTE ledverlichting. Hij koos voor 17 ledlampen, die hangen er sinds december. Okkema merkt het verschil. “Het is veel lichter. De lampen schijnen heel helder. Dat werkt plezierig. Ik kan beter waarnemen en zie koenummers een stuk eerder.”

Het lichtregime wordt automatisch gestuurd. Tussen 23.00 uur 's avonds en 05.00 uur 's ochtends zijn de lampen gedoofd. De FORTE ledlampen zijn dimbaar. Een sensor meet de lichtsterkte in de stal. Aan de hand daarvan branden de lampen. “Het is allemaal een stuk efficiënter.”

Zijn koeien leveren meer dan 10.000 liter per jaar. Dat wil hij doorzetten. Alle facetten van de bedrijfsvoering moeten optimaal zijn, zo vindt Okkema. “Dit aspect was nog voor verbetering vatbaar. Licht in de stal stimuleert de activiteit van de dieren. Er zit nu ook structuur in. Ik heb er een goed gevoel bij, ook al gaan we het misschien niet direct terugzien in de resultaten.”

Okkema investeerde €10.000 in de ledverlichting. Hij profiteerde van energie-investeringsaftrek (EIA) en kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De Fries vindt de terugverdientijd van zijn investering in dit geval niet het belangrijkste aspect. “We hebben nu een mooi verlichte stal. Dat is goed voor de dieren en fijn voor ons. De energiezuinigheid is een bijkomend voordeel. De ledlampen van 50 watt zijn natuurlijk een stuk zuiniger dan die gasontladingslampen van 300 watt.”

Benieuwd wat de beste stalverlichting voor u kan opleveren?

Wilt u meer informatie ontvangen of met onze experts bespreken hoe u kunt profiteren van een lichtplan op basis van de Forte LED Agri?
Neem contact met ons op