“Nu hoeven we slechts één rij LED lampen op te hangen in plaats van twee of drie rijen hoogfrequente TL-buizen.”

De familie de Jong bouwde op hun bedrijf in het Friese Ried twee nieuwe vleeskuikenstallen voor ieder 39.000 trager groeiende kuikens. Het aantal vleeskuikens groeit daarmee van 20.000 naar 98.000. De familie produceert voor het Nieuwe Standaard Kip (NSK) vleeskuikenconcept.

Beide identieke stallen van 100 bij 27 meter (binnenwerks) staan parallel naast elkaar. Naast vleeskuikens heeft maatschap De Jong 120 hectare akkerbouw. Bauke, zijn vrouw Tjitske en broer Ele zitten in de maatschap. Ele, de broer van Bauke, woont op het akkerbouwbedrijf aan de andere kant van het dorp.

De Jong koos als eerste vleeskuikenhouder in Noord-Nederland voor een nieuw type LED verlichting de Forte LED Agri. In de nok van de stal hangt één rij LED lampen welke worden aangestuurd door de Fortica-PB pluimveecomputer van Hotraco met touch screen bediening. “Mijn stalinrichter raadde mij LED verlichting af. In vleeskuikenstallen is veel stof aanwezig. Andere typen LED lampen gingen gauw kapot omdat de lampen niet konden koelen door de aanwezigheid van stof op de beluchtingsroostertjes. Dit type hangt al in stallen in Zuid-Nederland”, zegt De Jong. “Nu hoeven we slechts één rij LED lampen op te hangen en in plaats van twee of drie rijen hoogfrequente TL-buizen. Bovendien is LED verlichting veel energiezuiniger”, motiveert hij.

In de nok in het achterste spant van de stal zitten maar liefst zestien ventilatoren. “We hebben de stal zo ingericht dat we zo om kunnen schakelen naar reguliere vleeskuikens wanneer de markt daarom vraagt.” Vooralsnog gaat de familie traag groeiende vleeskuikens volgens het NSK-concept houden. De Jong weet dat het aanbod van NSK vleeskuikens het afgelopen jaar te hoog was, waardoor collega vleeskuikenhouders noodgedwongen langer leeg moesten staan of één of twee rondes reguliere vleeskuikens moesten houden. “We hebben met onze slachterij afgesproken dat we vleeskuikens volgens het NSK-concept houden. Van hen hebben we niet gehoord dat we over moeten schakelen naar reguliere vleeskuikens.”

Benieuwd wat de beste stalverlichting voor u kan opleveren?

Wilt u meer informatie ontvangen of met onze experts bespreken hoe u kunt profiteren van een lichtplan op basis van de Forte LED Agri?
Neem contact met ons op