“Structuur en ritme bevorderen gang naar de robot”
Klaas Pieter Mulder heeft in zijn nieuwe ligboxenstal een volledig automatische licht- en klimaatcomputer. Het is iedere dag 16 uur licht en 8 uur donker in de stal. Deze zogenoemde Plug en Play besturingskast is gekoppeld aan verschillende sensoren in de stal om de verlichting en ventilatie aan te sturen. De klimaatcomputer is ook aangesloten op een weerstation. Bij regen, wind en kou gaan de ventilatiekleden automatisch dicht. Op het vlakke Groningse land is dat geen overbodige luxe, aldus Mulder. “Wij willen weersinvloeden graag beperken. Onze zijwanden zijn bovendien 4,5 meter hoog.” De melkveehouder, die het bedrijf combineert met zijn werk als dierenarts, kan de klimaatcomputer met zijn mobiele telefoon bedienen. “Maar in de praktijk maak ik eigenlijk nooit gebruik van die mogelijkheid. De systemen draaien automatisch en ik hoef niets aan de instellingen te veranderen.”
Bij het bouwen en inrichten van de stal heeft Mulder veel rekening gehouden met dierenwelzijn. Hij koos onder meer voor diepstrooiselboxen, met zand als boxbedekking. “Als wij goed voor onze koeien zijn, zijn de koeien goed voor ons”, zo redeneert Mulder.
In de stal hangen 18 FORTE ledlampen. De branden standaard tussen 06.30 en 22.30 uur en zorgen voor helder, wit licht. “Met ledlampen en een lichtsterkte van 120 lux voldoe ik aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij”, aldus Mulder.
Met een strak lichtschema van 16 uur licht en 8 donker zorgt Mulder voor structuur en ritme. “Dat is in mijn ogen een vereiste om de gang van de dieren naar de melkrobots er goed in te houden.” Met de ingebruikname van een nieuwe stal stapte Mulder over van traditioneel melken op robotmelken. Het aantal melkbeurten steeg van 2 naar ruim 3 per dag en ook de productie steeg behoorlijk. “Het is moeilijk in te schatten wat het invloed van het licht is op de resultaten. Maar de lampen dragen zeker bij aan het werkgemak en - plezier.”